Tuz Gölü
Tuz Gölü, Türkiye’nin ikinci büyük gölü ve dünyanın en tuzlu ikinci gölü olan önemli bir doğal kaynaktır. Tuz Gölü ve çevresi 2000 yılında özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiştir. Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir.
1.665 km² büyüklüğündeki bölgeyi kapsayan Tuz Gölü’nün derinliği ortalama 1,5 metre civarındadır. Yaz sonlarına doğru aşırı buharlaşmanın etkisiyle, göl sahasının büyük bir kısmı 30 cm’den fazla bir tuz tabakasıyla örtülü kalır.
Dünyada en özel bölgelerden biri olan Tuz Gölü havzası ülkemizde biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Uluslararası düzeyde geçerli ölçütlere göre, düzenli olarak 25.000'den fazla su kuşu barındıran ve besleyebilen bir sulak alan olması sebebi ile A sınıfı sulak olarak derecelendirilmiştir. Özellikle flamingoların konaklayıp kuluçkaladığı yer olması nedeniyle kuş gözlemcileri tarafından “Flamingo Cenneti olarak adlandırılmıştır.
Havadan yapılan bir sayımda, koloninin 14.000 çift flamingo barındırdığı belirlenmiştir. Gölün orta kesimlerinde her biri 5 – 6 bin yuvadan oluşan dev kuluçka kolonileri bulunmaktadır. Tuz Gölü'nde 2018'de kuluçkadan çıkan flamingo yavru sayısı 12 bin 746 olarak tespit edilmiştir. Göl çevresinin nispeten ıssız oluşu nedeniyle kuşlar, etraftaki su birikintilerinde, meralarda ve ekili alanlarda rahatça beslenmekte, kışın en sert soğuklarında bile donmayan gölde diledikleri gibi yüzebilmektedirler.